Om de Weede

22 april 2021
De gemeenteraad  is laaiend enthousiast over het stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan voor de volgende fase van Om de Weede. In dit Over de Weede is straks plek voor 190 woningen. Die komen in een ‘wijk met een dorpskarakter’.

“Wie wil daar nou niet wonen?”, zegt Klaas Huisbrink van de SGP over de plannen. “Een prachtplan”, vindt ook Klaas Eenkhoorn van de PvdA, net als eigenlijk alle gemeenteraadsleden. De nieuwe wijk speelt ook een belangrijke rol bij het oplossen van het woningtekort in Zwartewaterland.


CDA’er Rudi van Zandwijk maakt zich wel zorgen over het beperkte aantal woningen voor starters. Er staan voorlopig maar tien sociale huurwoningen of goedkope koopwoningen gepland. Net als een aantal andere partijen vraagt hij ook om een speculatiebeding, zodat grote winsten na een snelle doorverkoop zijn uitgesloten.

Volgens wethouder Knol is zo’n beding er inderdaad al. Hij wijst er verder op dat het om een flexibel plan gaat. Mochten de woonbehoefte veranderen, dan kan de gemeente ‘schuiven’ met type woningen. Ook stelt Knol dat seniorenwoningen bijdragen aan de doorstroming op de woningmarkt, zodat ook starters uiteindelijk weer meer kans hebben op een huis.

Vooralsnog gaat Zwartewaterland uit van 95 vrijstaande of 2-onder-1 kapwoningen, 51 rijwoningen en 47 levensloopbestendige huizen of appartementen. Bron: Hasseltactueel