Bonthuis Vaartjes Makelaars

Zorgen over woningvoorraad Zwartewaterland

Bonthuis Vaartjes heeft zorgen over de woningmarkt op langere termijn. Volgens de enige NVM-makelaars van Zwartewaterland zijn er meer nieuwbouwprojecten nodig.

“Nu al is de krapte op de woningmarkt groot. Op korte termijn zijn er gelukkig weer wat nieuwe ontwikkelingen, maar daarna droogt de voorraad op”, zeggen eigenaren Freek van den Berg en Bert Vaartjes.

“Er dreigt een generatie te ontstaan van jongeren die straks niet meer kunnen trouwen of samenwonen omdat er geen huizen beschikbaar zijn”, zegt Van den Berg met zijn blik op Genemuiden gericht. “Vooral in die kern is er een enorme krapte. Dat zie je ook aan de prijzen: een tussenwoning die we anderhalf jaar geleden voor 210.000 euro verkochten, wisselt nu voor 265.000 euro van eigenaar. Er komen nog wat kleinere projecten aan op ‘t Tag, maar eigenlijk moet de gemeente nu de volgende fase al in gang zetten!”, vindt de makelaar. Van den Berg ziet kansen voor woningbouw op de kop van de Buitenhaven (Sasweg), de eigenaren van deze locaties staan positief tegenover een herontwikkeling. Het wordt tijd dat onze mooie stad een imposante entree krijgt. 

De situatie in Zwartsluis is nauwelijks beter, vult collega Vaartjes aan. “In het vroege voorjaar beginnen wij met de verkoop van 18 woningen (waarvan 7 appartementen) op het Agnieten-terrein. Dat heeft ook invloed op de rest van de markt: er komen ‘woningtreintjes’ op gang, waardoor er meer huizen vrij komen. Maar ook dat is maar van korte duur. Op lange termijn dreigt de woningmarkt ook in Zwartsluis tot stilstand te komen.”

Hasselt steekt wat dat betreft gunstig af vergeleken met Genemuiden en Zwartsluis. Op ‘Om de Weede’ komen nog dit jaar appartementen, rijwoningen en seniorenwoningen beschikbaar. Bovendien is er daarna nog meer ruimte in de wijk, waarvoor ook veel kopers van buiten Zwartewaterland komen. Zeker 20 procent van de huizenkopers komt uit Zwolle, voor nieuwbouw is dat zelfs 50 procent.

Van den Berg laat die cijfers zien in het NVM-systeem. Dat staat vol met analyses, verhuisbewegingen en aantallen. “Onze 2 kantoren zijn aangesloten bij de NVM, en dat is een grote meerwaarde. Wij kunnen heel goed inschatten welke woning voor welke doelgroep aantrekkelijk is, zodat we bijvoorbeeld onze marketing / media campagnes daarop kunnen afstemmen. Daardoor verkopen we woningen snel én tegen een hogere prijs. Ook adviseren we met de cijfers in de hand gemeentes en projectontwikkelaars.”

Niet voor niets kreeg Bonthuis Vaartjes de eretitel ‘beste makelaars van Overijssel’. Ook in 2019 stond Bonthuis Vaartjes in de top 3 van best verkopende makelaarskantoren in de regio Zwartewaterland, Zwolle en omgeving. Bert Vaartjes verwacht dat de huidige situatie op de woningmarkt voorlopig hetzelfde blijft. “Naast het lidmaatschap van de NVM, zijn wij ook aangesloten bij De Hypotheekshop. We verwachten dat de rente dit jaar heel laag blijft. Daardoor blijft de koop van een woning aantrekkelijk. Maar dan moeten ze wel voorradig zijn…”

Overigens kan Bonthuis Vaartjes woningzoekenden ook goed van dienst zijn. “Dat heeft ook weer met de NVM te maken: wij hebben een uitstekend systeem dat er voor zorgt dat zoekers een mail krijgen over woningen die aan hun wensen en voorwaarden voldoen. Dan hebben ze al informatie voordat de woning daadwerkelijk op Funda komt”, aldus Freek van den Berg.